neděle 2. října 2016

Nepotopitelný Sam - Unsinkable Sam

Černobílý kocour jménem Oskar patřil neznámému námořníkovi z posádky lodi Bismarck. Byl na palubě, když loď vyplula na svou jedinou operaci - cvičení na Rýnu, a také při potopení lodi 27. května 1941. Z jeho posádky čítající 2 200 mužů se zachránilo pouhých 115... a jeden kocour. Podařilo se mu zachytit plovoucího kusu dřeva a na palubu ho vytáhli námořníci britské lodi HMS Cossack.
Nevěděli, jaké bylo jeho předchozí jméno, tak ho pojmenovali Sam.
Na Cossacku strávil Sam několik měsíců, ale shodou nešťastných náhod byl i on potopen 24. října 1941 německou ponorkou U-563.
Toho dne zemřelo 159 námořníků, ale Sam opět přežil. Poté byl tou dobou již přezdívaný Nepotopitelný Sam ''převelen'' na palubu lodi Ark Royal - ironií osudu na loď, která velkou měrou přispěla k potopení Bismarcku.
Bohužel i Ark Royal dostala 14. listopadu 1941 smrtelný zásah torpédem z ponorky U-81. Loď se potápěla velmi pomalu a skoro všechny členy posádky se podařilo zachránit. Sama nalezla posádka záchranného člunu, jak se drží dřevěné desky "nezraněný, ale velmi rozhněvaný".
Royal Navy nehodlala dále riskovat Samův život. Získal domov u guvernéra Gibraltaru a poté v námořnickém domě v Belfastu, kde prožil zbytek války. Zemřel v roce 1955.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Black and white cat named Oscar belonged to the unknown sailor from the crew of Bismarck. He was on board when the ship set sail on it's single operation - exercise on the Rhine, and also on board when the ship was sinking on May 27, 1941. From the number of 2.200 men were saved only 115... and one cat. He managed to capture a piece of floating wood and was saved by sailors of the British ship HMS Cossack.
They didn't know what was it's previous name, and called him Sam.
Sam spent several months on the board of Cossack, but the coincidence of unfortunate accidents Cossack was sunk also in October 24, 1941 by German submarine U-563.
That day, 159 sailors died, but Sam survived again. Then was (already nicknamed) Unsinkable Sam '' transferred '' to board of the Ark Royal - ironically on the ship, which largely contributed to the sink of the Bismarck.
Unfortunately the Ark Royal received in November 14, 1941 deadly hit by a torpedo from U-81. The ship was sinking very slowly and almost all the crew members were rescued. Sam was found by a lifeboat crew, as he was holding a piece of wood "unharmed but very angry."
The Royal Navy didn't want to risk Sam's life again so he got a new home in the governor's home at Gibraltar and then in the Navy house in Belfast, where he spent the rest of the war. He died in 1955.
(Ann)

0 komentářů:

Okomentovat