úterý 9. srpna 2016

Na  náhrobním kameni této koňské hrdinky stoji: "Zde leží KASZTANKA, oblíbená bojová klisna Maršála Piłsudského."

Její příběh se začal psát v roce 1909. Narodila se v panství Ludwika Popiela, který ji věnoval 1. střelecké Brigádě polských legií. Zde byl velitelem právě Józef Piłsudski a Kasztanka se stala jeho jezdeckým koněm. Byla to elegantní jemná klisna. V kohoutku měla pouhých 150cm a své jméno dostala od Maršála právě pro svoji krásnou leskle hnědou srst. S Piłsudskim se účastnila bojů v 1. světové válce na straně Rakouska-Uherska a Německa. Věrně mu stála po boku i v nejtěžších bitvách a oddaně plnila jeho povely. Kasztanka měla jedinečnou osobnost. Neposlechla nikoho jiného než Piłsudského. Též o ní bylo známo, že je nervozní ze zvuku dělostřelecké palby, ale když na ní Maršál seděl, byla klidná. Kasztanka si nezískala srdce pouze Piłsudského, ale i vojáků. První písně, které polští vojáci zpívali v 1. světové válce, oslavovaly právě Kasztančino jméno.  
Piłsudski jel naposledy na své klisně 11. listopadu 1927 ve Varšavě na vojenské přehlídce, při příležitosti oslav polského dne nezávislosti. Deset dní poté byla Kasztanka poslána vlakem zpět k 7. Hulánskému pluku do Mazovského Minsku, kde byla od roku 1922 ustájena. Po cestě se však zranila a navzdory snahy veterinárních lékařů o její záchranu, svému zranění o dva dny později podlehla. 


Za svůj život porodila Kasztanka dvě hříbata. Její dcera, klisna Mera, se účastnila v roce 1935 pohřbu Józefa Piłsudského.

On the gravestone of this equine hero reads: "Here lies KASZTANKA, a popular combat mare of Marshal Piłsudski." Her story began in 1909 in the manor of Ludwik Popiel, who gave her to the 1st Rifle Brigade of the Polish Legions. There was the commander Józef Piłsudski and Kasztanka became his riding horse. She was elegant, gentle mare. She had only 150 cm at the withers and her name was given her by Marshal just for her beautiful glossy brown fur. She fought with Piłsudski in the first World War on the side of Austro-Hungarian Empire and Germany. Faithfully stood by him even in the most difficult battles and loyally fulfilled his commands. Kasztanka had an unique personality. She didn ´t listen to anyone than Piłsudski. Also it was known about her that she was nervous about the sound of artillery fire, but when Marshall sat on her she was quiet. Polish soldiers liked Kasztanka too. The first songs that Polish soldiers sang in the first world war, were celebrating just Kasztanka's name. Piłsudski rode his mare at last in November 11, 1927 in Warsaw at a military parade to celebrate Polish Independence Day. Ten days after Kasztanka was sent by train back to the 7th Uhlan Regiment in Mazovia Minsk, where she was housed since 1922. Along the way, however, hurt, and despite the efforts of veterinarians to save her, she died two days later because of her injury. 

In her life Kasztanka gave birth to two foals. Her daughter, mare Mera, participated in the 1935 at funeral of Józef Piłsudski.



(Ann)

0 komentářů:

Okomentovat