sobota 1. října 2016

Neporažený Nearco - Unbeaten Nearco

Frederico Tasio zakoupil v roce 1915 na newmarketské dražbě nevýraznou klisnu Catnip. Stála ho mnohem méně než obvykle za koně platil, ale on měl na koně čich. Viděl v ní potenciál po její americké matce Sibole, která vyhrála v One Thousand Guineas. Tato koupě se později ukázala jako osudová. Catnip Tasiovi dala klisny, které vyhrály na jednatřicet dostihů a jedna z nich Nogara poté v chovu překonala i svou matku Catnip a dala spoustu vynikajících plemeníků, mezi nimi i Nearca.
Nearco se narodil 14. ledna 1935. Svoji dostihovou kariéru začal na třech menších dostizích, které s přehledem vyhrál. Když to dotáhl v nepřetržité šňůře vyhraných dostihů až na nejvyšší cenu z Derby Italiano, Tasio se rozhodl, že s Nearcem odcestuje do Paříže na proslulou Grand Prix. Dráha Grand Prix měří tři kilometry a nikdo nevěřil, že by mohl Nearco vyhrát. Vytvořil si ale v poslední rovince závodu takový náskok, který už nikdo nedokázal dotáhnout a podařilo se mu s přehledem zvítězit.
Politická situace v Itálii se stávala v roce 1938 čím dál více nebezpečnější a Tasio se rozhodl Nearca prodat za rekordních 60 000 liber (dnešních 3,5 milionů liber) do Anglie, zpátky ke kořenům do Newmarketu Martinu Bensonovi. Tam mu postavili speciální kryt, z obavy před bombovým útokem. V anglickém chovu zaznamenal takový úspěch, že je dnes všeobecně považován za nejdůležitějšího světového plemeníka 20. století.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frederico Tasio bought featureless mare Catnip at the Newmarket auction in1915. He paid a lot less than usual, but he had a sense of smell to good horses. He saw her potential because her american mother Sibola won the One Thousand Guineas. This purchase was later proved lucky. Catnip gave mares, which won for thirtyone races and one of them Nogara gave many excellent stallions, among them was Nearco.
Nearco was born on January 14, 1935. His racing career started in three smaller races, which clearly won. When he won a continuous string of races and then he won the highest price of the Derby Italiano, Tasio decided to travel with Nearco to Paris to the famous Grand Prix. Track of the Grand Prix measuring three kilometers and nobody believed that Nearco could win but he created edge in the last race straight such that no one could follow him and he managed to win easily.
The political situation in Italy became increasingly dangerous in 1938 and Tasio decided to sold Nearco for a record 60,000 pounds (today 3.5 million pounds) to England, back to the roots to Newmarket. There they built for him a special bomb shelter because of a fear from air raids. He was very succesfull in the English breeding programme of Thoroughbreds that he is now widely regarded as the world's most important stallion of the 20th century.
(Ann)

0 komentářů:

Okomentovat